Be
hind
the
num
bers

Geschiedenis van de beurs / Enkele mijlpalen / Brussel, 1989

Brussel, 1989

In 1971 richten Reuters en de vereniging van Amerikaanse makelaars een elektronische beurs op: de Nasdaq. Op de Nasdaq noteren uitsluitend jonge bedrijven die actief zijn in de elektronica- en de informaticasector. Het succes van deze beurs zet ook andere beurzen aan om elektronische systemen in het leven te roepen. De informatisering van de beurzen is begonnen. Op de beurs van Brussel duurt het tot in 1989 voor de aandelenkoersen op een scherm verschijnen en niet langer met krijt op een bord worden genoteerd. Een echte ‘big bang’ die tot een steeds grotere automatisering van de beurstransacties zou leiden. Vandaag verwerken computers een paar duizend beursorders in enkele milliseconden.

Meerdere klikken

In de jaren 1980 werden de beurssystemen moderner: de computers van de financiële centra kwamen met elkaar in verbinding te staan en wisselden informatie, koersen en geld uit. Het traditionele systeem waarbij verkopers en kopers al decennialang rond een korf samenkwamen, was niet langer zinvol en het was niet meer nodig om de aandelenkoersen met krijt op een groot bord te noteren.
Op 24 januari 1989 werd het CATS (Computer Aided Trading System) ingevoerd op de beurs van Brussel. Er werden slechts enkele aandelen genoteerd (GIB, Solvay en Tractebel). Deze informatisering betekende ook het einde van de beursmakelaarsbedrijven. Toch was de volledige automatisering pas een feit in 1996.

CATS

Stropdas gedragen door de Brusselse beursmakelaars aan het einde van de jaren 1980

Zij hadden wel degelijk hun redenen om de ‘CATS’ te haten. Door de informatisering van de noteringen zou hun beroep zo goed als verdwijnen.

Luke Jerram, New York Stock Exchange, 2004-2012, glas

Plan 1 2 3 4 5
You are here