Be
hind
the
num
bers

Geschiedenis van de beurs / Enkele mijlpalen / New York, 1896

New York, 1896

In 1889 richten twee Amerikaanse journalisten, Charles Dow en Edward Jones, de Wall Street Journal op, een dagblad dat koersen en statistieken over aandelen, obligaties en grondstoffen publiceert. In 1896 bedenken ze een index die voor het eerst enkel industriële bedrijven bevat: de Dow Jones Industrial, die algauw bekendheid verwerft als de Dow Jones. De index telt slechts 12 waarden die noteren op de beurs van New York (Wall Street) en die één gemeenschappelijk kenmerk hebben: voor hun groei zetten ze in op de ontwikkeling van grootschalige consumptie. En dat blijkt ook te werken, dankzij de technologische revolutie die de productieprocessen en de gewoonten van de consument ingrijpend verandert.

Gravure die de ondertekening van de Buttonwood Agreement uitbeeldt
Museum of the City of New York, Courtesy of the Library of Congress, LC-5a12096u

Deze overeenkomst, die in 1792 door beursmakelaars werd ondertekend op de huidige Wall Street, wordt gezien als de oprichtingsakte van de Amerikaanse beurs. Ook al zag de New York Stock Exchange (NYSE) officieel pas op 8 maart 1817 het levenslicht.

Buttonwood agreement

In dit document verbonden de ondertekenaars zich ertoe om uitsluitend met elkaar handel te drijven en hun commissie te beperken tot 0,25%.

Reproductie van de ‘Buttonwood Agreement’
ondertekend op 17 mei 1792 in Wall Street
Courtesy of New York Stock Exchange Archives / NYSE Group, Inc

De eerste om geïnformeerd te zijn

De beurs van New York (Wall Street) zag het levenslicht toen 24 makelaars in 1792 een overeenkomst ondertekenden onder een plataan in Wall Street. Er werden al gauw verschillende methodes ontwikkeld om zo snel mogelijk op de hoogte gebracht te worden van de gebeurtenissen: de lijnen van de Pony Express, het onderscheppen van Europese schepen met snelle schoeners en later het gebruik van de telegraaf. In 1867 creëerde Thomas Edison, die de telegraaf van Associated Press bediende, een machine waarmee men beurskoersen op afstand op papieren stroken kon afdrukken. Omdat het toestel een tikkend geluid voortbracht, kreeg de code (die vaak uit drie of vier letters bestond) om een aandeel aan te duiden de bijnaam “ticker”.

universal stock ticker

Edison universal stock ticker circa 1897, dat was in gebruik voor de 1929 krash
Museum of American Finance, New York

De geschiedenis van de Dow Jones is niet altijd van een leien dakje gegaan.

Kunstenaar Luke Jerram stelt hier de evolutie voor die de Dow Jones Industrial Average-index maakte tussen 1980 en 2012. We zien duidelijk de krach van 1987 (op 19 oktober verloor de index 22,6%) en de technologische zeepbel van de jaren 1990 die in 2002 uiteenspatte. De index vertoont daarna een mooie stijging, tot de kredietcrisis van 2008 en 2009 aanbreekt en de index op 9 maart 2009 tot het niveau van 1997 daalt.
Maar als we naar zijn evolutie sinds het begin kijken, dan zien we duidelijk een stijging, ondanks de krachs die elkaar in de loop van de geschiedenis hebben opgevolgd.

Luke Jerram, Crash ! Dow Jones 1980-2012, glas
Privécollectie

Plan 1 2 3 4 5
You are here