Be
hind
the
num
bers

Geschiedenis van de beurs / Enkele mijlpalen / New York, 1929

New York, 1929

In de jaren 1920 krabbelt een ontredderd Europa weer overeind na de Eerste Wereldoorlog. Op het einde van dat decennium ligt de productie van de verwerkende nijverheid hoger dan voor de Grote Oorlog. Zelfs Duitsland, dat zijn hyperinflatie van 1923 te boven is gekomen, doet het weer beter.
In de Verenigde Staten, die als grote overwinnaar uit de oorlog kwamen, heerst euforie. Een euforie die stoelt op het vertrouwen in vooruitgang en welvaart voor iedereen. In 1914 hadden amper 200.000 Amerikanen effecten in hun bezit, op het einde van de jaren 20 waren dat er meer dan 200 miljoen! Overal gaan er ‘beurswinkels’ open die de burgers aansporen om te beleggen … ook wanneer ze daar het geld niet voor hebben. In 1929 kopen een miljoen mensen voor 300 miljoen ongedekte aandelen… Zoals vaak wanneer er een speculatieve zeepbel ontstaat, zijn het de sectoren die symbool staan voor de vooruitgang (de ‘nieuwe technologieën’ van toen) die er het meest profijt van trekken: de luchtvaart, de radiodistributie, de automobielsector,… Tot donderdag 24 oktober dan toch.

Een gestage ineenstorting

Hoewel de beurs van New York op donderdag 24 oktober 1929 tijdens de zitting ineenstortte, was het tegen de sluiting niet meer het geval dankzij de beslissing van een groep bankiers om de koersen te ondersteunen. De dagen daarop kon echter geen hulp meer baten. Eigenlijk zette de daling zich gedurende drie jaar langzaam door, tot de Dow Jones op 8 juli 1932 zijn laagste niveau bereikte sinds zijn oprichting in 1896.
Banken gingen failliet, de kredieten daalden, de consumptie viel stil en de werkloosheid explodeerde: de Grote Depressie was aangebroken. De crisis hield aan tot de Tweede Wereldoorlog. Het zou tot 23 november 1954 duren voor de Dow Jones opnieuw even hoge toppen scheerde als voor de crisis.

krach boursier de 1929

Zoals we kunnen lezen, maakten de Europese kranten zich niet meteen zorgen over de gebeurtenissen in oktober op Wall Street. De Amerikaanse beurscrisis breidde zich niet onmiddellijk uit tot een wereldcrisis.

Voorpagina’s die berichten
over de beurskrach van 1929
Koninklijke Bibliotheek van België

Protectionistische maatregelen

De problemen op Wall Street verspreidden zich niet meteen op het Europese continent, zoals dat vandaag wel zou kunnen gebeuren. Maar net zoals in de Verenigde Staten tekende zich in Europa het volledige decennium een lange neerwaartse spiraal af die maar af en toe onderbroken werd.
De Europese economie kende vanaf 1931 een sterke daling, als gevolg van de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse regering en de stopzetting van haar leningen aan het buitenland, met name aan Duitsland.

Plan 1 2 3 4 5
You are here